Första julen...

Publicerat: 2011-12-26 | 16:40:14 i Allmänt
Ja det är mycket som är det första nu... Det här var ju till exempel lilla grodans första jul och första julen som Thomas och jag är föräldrar. Det kändes aningen konstigt att skriva God jul önskar mamma på lillans julklappar =)

Efter att vi firat lillans kusins födelsedag i fredags åkte vi direkt till mina föräldrar och sov över. Lillans första jul började således tillsammans med sin mormor, morfar och morbror (och föräldrar). Tomten hade varit på besök under natten och därför blev det julklappsutdelning redan på morgonen. Lilla grodan som precis ätit sov sig igenom denna alldeles ovetandes om alla fina julklappar hon fick =) Hennes mamma fick bland annat ett presentkort på massage, vilket är väldigt välbehövligt! Tack tomten (och älskling ♥)!

Mitt på dagen bar det sedan iväg till lillans ena faster för mer julfirande. Duktig som man kan vara så sov lilla prinsessan när det var dags för julbordet, så mamman och pappan fick njuta ordentligt =) Hon sov sig även igenom Kalle och hans vänner... Sedan hann hon med att äta innan tomten kom och var under den julklappsutdelningen (en lååång en, gud vad julklappar, rena hysterin...) helt vaken. När alla julklappar var utdelade satt hon till och med i tomtens knä och var alldeles nöjd =) Vad julklappar hon fick då! Snacka om att hon måste hunnit med att vara ordentligt snäll på så kort tid =)

Framåt kvällen åkte vi sedan tillbaka till lillans mormor och morfar där vi träffade min faster och min morbror och kusiner, så då blev det ännu mer julklappar för lillans del, och mer äta och dricka för mamman och pappan...

På juldagen var vi och hälsade på hos lilla prinsessans gammelmormor, även där blev det julklappsutdelning och påfyllning av sockerdepåerna =) På kvällen var vi hos A och S, på en något annorlunda (men mycket trevlig!) juldagsfest, måste vara första gången på länge som annandagen inte betyder bakisdagen...? =)

                                  

När vi nu farit runt ett antal dagar tyckte jag att annandagen skulle vikas åt att slappa, och kanske inte ens gå ut, men Thomas tyckte inte likadant utan tog med sig lilla grodan på promenad till hennes farmor och farfar, så nu längtar jag efter henne!


Idag blir lillan två månader så grattis min prinsessa, hurra hurra hurra! ♥ 





"En helt ny jul"



Inatt jag drömde...

Publicerat: 2011-12-22 | 01:16:42 i Allmänt
Jag hade världens konstigaste dröm inatt. Den handlade om katter eller kaniner som var dräktiga, och så födde de människobebisar på mammas och pappas tomt. Bebisarna föddes i "hela hinnor" så katten/kaninen var tvungen att själv öppna hinnorna genom att gnaga på dem, när man då fick syn på bebisen hade den alldeles för stort huvud... Konstigt hur det funkar i hjärnan när man sover...! Idag skulle F och jag åka med våra småtjejer och hälsa på på jobbet, men vår kollega ringde imorse och berättade att de hade magsjuka på förskolan... Och det vill vi inte veta av, egentligen aldrig, men speciellt INTE nu till jul! Så F och jag träffades på stan istället, och det gick bra det med =) Nuförtiden handlar dock inte våra stadsbesök om att handla till oss själva längre, men vi har ju inte mindre trevligt för det =) Imorgon ska jag äntligen till sjukgymnasten! Skulle ju till en sjukgymnast på bb, men först var hon sjuk och nästa gång avbokade hon på grund av vård av sjukt barn. När hon erbjudit mig ny tid har den alltid legat två veckor fram i tiden... Nu i veckan ringde jag till sjukgymnasten på vårdcentralen istället, och fick en tid två dagar senare... Men det var ingen bra tid och jag ringde till en annan sjukgymnast som ligger i närheten, samma sak där, fick en tid två dagar senare. Tänk om jag ringt dit direkt, då kanske min rygg skulle mått lite bättre redan... Skönt att det äntligen är dags i alla fall! Nu ligger lilla grodan på mitt bröst och sover och det börjar väl bli dags att försöka förflytta oss till sängen. God natt! ( Om det är någon som undrar över min uteblivna styckeindelning så är den inte frivillig, utan den beror på att det inte funkar att styckeindela när jag bloggar från mobilen, annars skulle jag definitivt göra det!)

..............................................God jul!.................................................

Publicerat: 2011-12-20 | 18:07:00 i Allmänt

God jul önskar jag och min lilla familj till alla trogna bloggläsare =)






"We wish you a merry christmas"



Tjugonde december...

Publicerat: 2011-12-20 | 17:15:14 i Allmänt
Idag är det den tjugonde december och det var visst ett tag sen sist som jag skrev här. Man kan ju tro att det inte händer något och att det är därför jag inte skriver, men det är ju snarare tvärtom, det har hänt en hel del sen sist.

Vi har ju till exempel varit själva om dagarna igen, lilla grodan och jag, Thomas jobbade nästan hela förra veckan trots att min sjukskrivning egentligen varade till och med torsdagen. Men det gick bra, och det går faktiskt bättre och bättre! Lillan har kommit på att man faktiskt kan ligga ner en stund i antingen babysittern, gymmet eller i sin säng, utan att världen går under =) Kanske det beror på att hon fattar att man kan titta på och prata med figurerna som hänger över henne på de platserna, för "pratar" gör hon i alla fall, massor ♥

Förra tisdagen var vi och hälsade på min vattengympagrupp, det var ingen som var kvar från när jag var med och gympade men däremot blev ledaren väldigt glad att se oss! Och som vanligt (för det mesta) när vi är iväg någonstans, skötte sig lilla prinsessan alldeles utmärkt =) Hon satt i mitt knä så snällt och liksom lyssnade på när jag berättade för gruppen om när hon kom till världen, och så jollrade hon lite som att hon höll med mig på vissa ställen =) Samma dag hann vi också med att besöka bvc samt köpa lite julklappar.

Sen hade vi två hemmadagar då vi inte gjorde så mycket, utan bara tog det lugnt, det var skönt det med =) På fredagen kom lillans morfar och morbror hit och vi åt lunch från pizzerian, mums! Och på eftermiddagen var lillan och jag nere på stan och träffade M som var hemma från Stockholm och hennes mamma, trevligt värre =)

En av dagarna förra veckan kom Thomas hem med en blomma till mig, för att det varit lite tufft med allt.. Bästa älskling ♥ Nu är det ju så att vi har en liten svart krabat här hemma som tror att att alla blommor är kattgräs, så nu är blomman tyvärr lite halvt uppäten, men den var fin när jag fick den!!

                             

I lördags var det utflyktsdags, vi var nämligen på maxi med lilla prinsessan för första gången =) Och ännu en gång skötte hon sig exemplariskt, hon låg hela tiden och sov i babyskyddet under tiden som vi for runt som bland allt folk som yra höns för att hitta allt som behövde handlas... Precis när vi var klara bestämde hon sig dock för att vakna och var då jättehungrig, tur att det finns micro i maxicaféet =) I söndags var vi först och hälsade på lillans mormor och morfar och sedan hennes ena faster, hon hade då en relativt vaken dag och charmade alla, och sov jättebra på natten sedan!

En annan lite kul grej som hände förra veckan var att jag fick hämta ut en chipspåse på macken =) Jag köpte ju en påse chips då när jag mådde dåligt och läste in den där fyrkantiga koden med neoreader-appen, då skulle man beskriva smaken på chipsen och skicka in. Och eftersom jag fick en ny påse på posten så vann jag ju =) Gjorde samma sak med den nya koden, så nu återstår att se om  jag vinner igen...? =)

Den här veckan har vi hängt en del på familjecentralen, igår var vi på öppna förskolan, idag var det dags för första föräldraträffen och imorgon är det dags för bvc igen. Men jag trivs där så inte mig emot =) En av mammorna hade med sig en bärsjal idag och visade hur man skulle använda den, så om det inte är försent att skriva önskelista så gör jag det nu, nummer ett på listan är alltså en bärsjal (sen är listan slut...)!

Igår var vi på mysig tjejfika hos A. Det var så julpyntat och fint att det var svårt att inte bli avundssjuk, för här lyser fortfarande till och med adventsljusstakarna med sin frånvaro... Vi får väl se om det blir något julpyntat alls i år, det är ju faktiskt bara fyra (!) dagar kvar till julafton, helt galet vad fort december gått (som vanligt)...





"Och då vet man att snart är det jul"





Festligheter och pjamashäng...

Publicerat: 2011-12-11 | 21:10:32 i Allmänt
Igår, på Nobeldagen, var vi bjudna på dop. Vad vi visste och många av de andra gästerna gissade var att det även skulle bli bröllop =) Dagen och kvällen var helt fantastisk, F:s klänning underbart fin, och lilla M skötte sig alldeles utmärkt! Någon som också skötte sig var våran lilla prinsessa, sa inte ett knyst i kyrkan och lät oss äta samtidigt på middagen =) Vi var hemma ungefär vid tolv och var rätt så trötta, men då var lilla prinsessan inte alls intresserad av att sova... Hon somnade till några gånger på Thomas bröst för att strax därefter vakna när Thomas la ner henne och vara jätteilsken... Vid halv tre tog jag över och efter lite vaggning och gungning i famnen somnade hon till slut, men då vågade jag inte lägga ner henne så hon fick sova på mig tills det var dags för mat igen... Sedan sov hon faktiskt i vaggan i några timmar och sen hade Thomas hand om henne så jag kunde sova till 12! Men jag var fortfarande trött... Idag har vi bara tvättat och slappat, lillan har inte ens fått av sig pjamasen =)

           






"Kärleken är"

Mjölkstockning --> Mastit...

Publicerat: 2011-12-09 | 22:46:41 i Allmänt

När vi var på 6-veckorskontrollen i tisdags fixade bvc-sköterskan en tid på vårdcentralen direkt på eftermiddagen (med hjälp av Thomas, som propsade på att att jag inte kunde vänta till dagen efter). Fick träffa en doktor som hette något i stil med Pannacotta, som bara genom att titta på bröstet konstaterade att det var just mjölkstockning (bröstet var illrött och varmt!). Eftersom jag vill sluta amma (och pumpa) tyckte doktor Pannacotta att jag inte behövde pumpa mer utan bara låta bli att stimulera så skulle allt lösa sig... Fick antibiotika med mot mjölkstockningen... Efter vc-besöket hämtade jag först ut medicinen, och gick sedan till affären och köpte "tröstmedicin", usch vad synd det var om mig, speciellt när jag kom hem och inte kunde få upp korken på saftflaskan...

                             
När jag vaknade i igår morse hade jag feber (med tillhörande ont i kroppen och huvudet, för att inte tala om brösten...!) för femte dagen i rad och jag kände att det här kan ju bara inte vara rätt... Ringde till vårdcentralen igen, kunde förstås inte låta bli att gråta när jag skulle förklara problemet och fick som tur var en ny tid på eftermiddagen (är alltid lika rädd att få svaret Ta en ipren och drick lite varmt...). Den här gången fick jag träffa doktor Per. Han tittade också på brösten och förklarade att jag hade fått mastit, bröstinflammation... Han tyckte att jag skulle få en annan medicin än den som doktor Pannacotta skrivit ut åt mig. Och för att bli av med stockningen var jag tvungen att amma (eller pumpa), vilket alltså var tvärtemot vad Pannacotta menade att jag skulle göra... Jag fick order om att pumpa fem gånger/dag samt en sjukskrivning på en vecka. Känns aningen konstigt att vara sjukskriven från mammaledigheten måste jag säga. Just när vi var på vårdcentralen kände jag mig ganska bra, vilket säkert berodde på påverkan av ipren. När vi kom hem satte jag mig för att pumpa, och det gick kanon, trodde brösten skulle smärta det dubbla av pumpningen men som sagt det var inga problem! Pumpade i alla fall tills brösten hängde som tomma mjölpåsar längs kroppen och sedan dess har jag inte sett skymten av någon feber och det som känns i brösten är samma känsla som innan stockningen, alltså det är inte bra men det är inte lika illa som varken vid amning eller mjölkstockning. Det verkar dock som att mjölken sinat något för det kommer inte alls lika mycket som innan, så frågan är ju nu hur mycket jag ska pumpa egentligen, enligt doktor Per skulle jag ju som sagt pumpa fem gånger dagligen, men jag vill ju inte öka produktionen mer än nödvändigt, och det är inte jätteskönt eller speciellt smidigt att pumpa heller. Förresten har jag bara hunnit med att pumpa tre gånger idag (hinner med en till innan sängen) så det kanske är ok... En annan fråga som jag inte kan låta bli att ställa är ju om jag hade sluppit att antal dagars "lidande" om jag träffat doktor Per redan i tisdags...? Då hade jag kanske orkat med gårdagens julfest med jobbet till exempel...

Så till lite roligare nyheter: lilla grodan fortsätter att växa som hon ska och väger nu (läs i tisdags) 5370 gram, en stadig liten krabat vi har fått =) Jag upptäckte häromdagen hur stor (och lite knubbig) hon faktiskt blivit. När hon var "liten" låg hon alltid och sov på sidan, så jag tänkte att hon kanske ville prova på det igen och la henne följaktligen på sidan på sängen, men hon kunde inte ligga så för hon kunde inte få ihop benen då det var för mycket lår ivägen och hon rullade tillbaka på rygg =) Allt var bra vid 6-veckorskontrollen, läkaren tyckte hon var stark i nacken och berömde hur hon fäste blicken och att hon var så pigg! Häromkvällen skrattade våran lilla prinsessa högt när Thomas pussade henne på överläppen, när vi hörde det var det lätt att leva om man säger så =)

                
                                        Världens sötaste blöjrumpa (i ett potentiellt vändningsförsök...?) ♥






"(....) och spilld mjölk överallt"

Such a slap in the face...

Publicerat: 2011-12-05 | 19:57:56 i Allmänt
Åh, jag som tyckte det kändes så bra med hur jag hade lagt upp det här med pumpning och ersättning, men vad händer då? Jo igår kväll började jag få (mer) ont i ena bröstet och så frös jag som bara den, natten var okej men i morse var det värre än värst, svettades och frös om vartannat och sjukt ont i höger boobie... Var uppe för att värma mat åt lilla grodan och var då nära på att svimma! Insåg att jag inte kunde ta hand om en liten bebis i det tillståndet, och som tur var kunde Thomas komma hem, vet inte vad vi skulle gjort utan honom <3 Enligt bvc har jag fått mjölkstockning och det känns som en riktig käftsmäll! Det är väl vad jag förstått inte helt ovanligt att få det, men har jag inte fått stå ut med tillräckligt...? Under dagen har Thomas i alla fall tagit hand om lilla prinsessan och jag har försökt sova, masserat, duschat varmt och länge, knaprat värktabletter, handmjölkat, värmt bröstet med hårfön och gråtit en hel del om vartannat... Just nu känns det ganska bra men just nu är jag nog ganska påverkad av de däriga värktabletterna.. Imorgon ska vi till bvc på 6-veckorskontroll och då blir det nog att be om de där tabletterna som tar bort mjölkproduktionen helt för så här kan jag inte ha det... Det känns inget vidare för hoppet har ju ändå funnits där att det skulle bli bättre och att jag skulle kunna ge amningen en chans till, och så länge jag pumpat har ju lilla grodan fått i sig ganska mycket av den nyttiga bröstmjölken. Sen kan jag inte låta bli (dumsnål som jag är...) att tänka på kostnaden som blir när varje mål kommer bestå av ersättning, trots att jag vet att lilla grodan får kosta hur mycket som helst!! Aja, nu får det vara slutgnällt för idag...

Tack för alla...

Publicerat: 2011-12-03 | 22:34:35 i Allmänt
...peppande ord och positiva kommentarer angående beslutet att sluta amma! Inte för att jag trodde att någon skulle "attackera" mig eller så, men det känns ju alltid bra att få höra snälla ord när man gör något som känns svårt. Även bvc-sköterskan tyckte att jag gör helt rätt, småbarnstiden skulle inte enligt henne bestå av ett enda smärttöcken, och där kan jag ju inte annat än att hålla med! Att det fortfarande känns som ett bra beslut kanske beror på att det inte är definitivt så länge jag fortfarande pumpar, när beslutet väl ska tas om att sluta pumpa kommer det antagligen dyka upp lite beslutsångest igen, men än så länge känns det som sagt helt rätt! =) Så nu är det här inte längre en amningsblogg utan en pumpnings-, och som nu, en flaskmatningsblogg... Idag har jag varit på stan med min lilla familj =) Vi hade en lång lista på grejer vi skulle göra och köpa, men lyckades bara pricka av en ynka punkt på listan... + ett besök hos lilla grodans gammelmormor, där träffades även min morbror med familj. Kom vi fram till att morbror G blir lillans gammelmorbror...? =) Nu återstår att se när det passar för lilla fröken att somna och om hon tänker sova inatt...

1/12 -11

Publicerat: 2011-12-01 | 17:38:22 i Allmänt

Första december idag och fortfarande inga adventsprylar framme, men jag var åtminstone och hämtade lådan med stjärna och stake i förrådet häromdagen... Så nu står den i klädkammaren istället... Får väl se när jag/vi orkar ta tag i det där! Förra året i december skrev jag ett lite irriterat inlägg här på bloggen om att vi hade för mycket plugg så att jag inte kunde njuta av julen och att jag skulle ta igen det den här julen (du kan läsa vad jag skrev då, här). Vad jag inte visste då (men hoppades innerligt på) var att vi skulle ha en liten groda här hemma på fem veckor som tar upp det mesta av vår tid och ork. Jag skulle gärna vilja göra alla de där grejerna jag skrev om förra året, men nu orkar jag faktiskt inte. Men i år är jag i alla fall inte lika besviken på orsaken till den frånvarande julstämningen =) Juligast idag är pepparkakorna (köpta förstås)!



Känner att jag behöver skriva av mig lite om amningstrubblet med... Förra veckan var jag ju på amningsmottagningen och fick visa upp amningen och brösten. Det konstaterades återigen att lilla grodan tar rätt tag om bröstet och att brösten i sig inte såg "sjuka" ut, men att något kunde vara galet inuti. Fick ju medicin mot svamp som tyvärr inte gav något resultat, odlingarna på mjölken visade inte heller att något var fel, något jag fick reda på i tisdags eftermiddag. Resten av den dagen gick mest åt till att gråta... Grät när jag tänkte på amningen, när jag tänkte på lilla prinsessan, när jag tänkte på ersättning, när jag tittade på lillan, när Thomas tittade på mig eller när han sa hur duktig jag var, när jag ammade och när jag skulle dra hela historien för pappa i telefonen, mycket tårar helt enkelt! Under kvällen tog jag i alla fall beslutet att sluta med att amma och plåga mig själv... Sista amningen genomfördes sedan under natten/morgonen. Igår pratade jag först med bvc och gick sedan ner till stan och fixade med ersättning och ytterligare en flaska (måste nog ändå införskaffa ännu fler...). Första "dosen" ersättning fick lilla grodan någon gång under eftermiddagen igår och det gick ner utan minsta problem, även under natten bjöds det på ersättning och gick mer smärtfritt än jag vågat hoppats på. För att underlätta för lillans mage och även för mina bröst kommer jag fortsätta pumpa ett tag några gånger/dag, något som känns helt okej eftersom det av någon anledning inte gör alls lika ont att pumpa som att amma. Någonstans inom mig finns en förhoppning om att smärtan ska gå över och om jag då har pumpat ut mjölk kan jag ju börja amma igen om det passar. Ska en extra gång till bvc imorgon för att få ännu mer koll på det här med ersättning och pumpning!

Inatt ammade jag ju som sagt inte alls så imorse var brösten sprängfyllda och det nästan dröp av mjölk om amningsinläggen =) Att amma offentligt har inte varit några problem hittils, men däremot känns det inte lika kul att dra fram pumpen när man är på stan till exempel, men det ska tydligen pumpas ungefär samma tid på dygnet varje gång för då ställer mjölkproduktionen in sig på det, så att jag slipper känna mig bröstopererad varje morgon... Idag har F och lilla M varit här och när M låg vid F:s bröst satt jag och pumpade (jag var tvungen för att inte sprängas), och samtidigt hade vi en fastighetsskötare här och fixade våra fönster. Han kom ut från lilla grodans rum för att säga något när vi satt där i soffan, och det var han som tyckte det var mest pinsamt om man säger så, när han skulle gå sedan gick han inte in och sa hejdå direkt utan pep ut genom ytterdörren fortare än kvickt =)

Lilla grodan mår i alla fall bra och går upp i vikt som hon ska, i tisdags vägde hon 4960 gram, alltså bara 40 gram från 5-kilosstrecket =) Om ersättningen är lika bra som min mjölk har hon nog redan passerat det! =) Och efter att beslutet om amningen är taget mår jag faktiskt också bra, trots att det fortfarande känns i brösten efter pumpningen (även lite under tiden, men det kan jag ju reglera lite själv...), men det känns bättre i själen och hjärtat helt enkelt! ♥

                             



Jag hade väl kanske kunnat julpynta och städa lite istället för att blogga, men det var ju det där med att prioritera... =)

Måste förresten skicka lite skynda-dig-att-komma-nu-då-hälsningar till E:s bebis i magen, för även om det är jobbigt ibland så är ju livet med bebis också alldeles alldeles underbart! ♥




"Men det blir bättre om vi e' tillsammans
Så mycket bättre för oss allesammans
Så mycket bättre, för o o o ooh oss"


RSS 2.0